Doorzoek website:

Loading

Het nieuwe energieprestatiecertificaat (EPC)

Het EnergiePrestatieCertificaat informeert potentiële kopers en huurders over de energiezuinigheid van de woning.

Een EPC is verplicht vanaf het moment dat een woning te koop of te huur staat, zo niet riskeert de eigenaar een boete.

Vanaf 15 januari 2013 krijgt het energieprestatiecertificaat een nieuwe vorm en een andere inhoud. Het oude model van 4 pagina's wordt vervangen door een uitgebreide versie van 15 pagina's. Het vernieuwde certificaat bevat veel meer informatie over de energieprestaties van uw woning en is dus vollediger en van meer kwaliteit. Zo worden onder andere de aanbevelingen op het EPC uitgebreid en is er ruimte voor persoonlijke aanbevelingen van de energiedeskundige. De gegevens die de deskundige in de berekeningssoftware ingeeft worden voortaan ook in het certificaat opgenomen.
Daarnaast zijn er ook praktische aanpassingen zoals het verlengen van de kleurenbalk waardoor extreem energieverslindende of zuinige woningen hier ook een plaats krijgen. Het behaalde resultaat, het zogenaamde 'kengetal', zal overigens vanaf u de 'energiescore' heten.

Ondanks de verandering van het uitzicht en de vorm van de documenten, wijzigt de informatie-plicht niet.
Er dient nog steeds een geldend EPC aanwezig te zijn bij het ondertekenen van een koop- of huurovereenkomst. EPC's opgemaakt volgens het oude model zijn nog steeds geldig tot op de vermelde datum van het certificaat.